torsdag 12 maj 2016

Idag är det internationella ME-dagen

Idag uppmärksammas sjukdomen ME på många olika sätt världen över. 
Jag är rätt överbelastad just nu i och med bilkaoset och orkar därför inte berätta så mycket mer och lånar därför ord från Cecilia Ekhem som i ett inlägg på Facebook så fint berättar om sjuksköterskan Florence Nightingale (jag vill också heta Florence Nightingale!) och kopplingen till att ME-dagen infaller den 12 maj:

"Florence Nightingale föddes 12 maj 1820 och var trots sin svåra kroniska sjukdom en person som gjorde stort avtryck i historien. Kroppslig skörhet, men en viljestark och målmedveten feminist och på andra sätt världsförbättrare. Hon arbetade för jämlikhet och för att sjuka och fattiga skulle få det bättre. Florence var skicklig inom statistik och ekonomi, och lyfte fram patienters behov av frisk luft, solljus, värme, renhet och ro. 

Florence Nightingale var produktiv som skribent och gjorde enorma insatser för sjuksköterskeyrket och praxis inom vården. Hon levde i nittio år, och i femtio av dem var hon svårt sjuk och mestadels sängliggande med symptom som värk, feber, hjärtklappning och svår huvudvärk. 

Just de symptomen känner jag väl igen. Idag ryms de i bokstäverna ME/CFS, och den 12 maj på Florences födelsedag uppmärksammar vi sjukdomen och denna fantastiska kvinna."

Läs gärna hela inlägget här:


Så hoppas jag kunna återkomma i något inlägg längre fram och berätta om hur ME-dagen uppmärksammats!


2 kommentarer:

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!