söndag 1 maj 2016

Fenologiväktare är klart mycket bättre än Viktväktare

Nu ska vi inte gå in på mina år med ätstörningar och hur Viktväktarna bidrog till att förvärra det, det är alldeles för tråkigt, så istället ska jag berätta lite om hur det går för mig som nybliven fenologiväktare istället (En annan gång kan jag berätta om mitt liv som slussvakt och brovakt också, mycke väkteri i mitt liv har det varit).

Jag skrev ju ett inlägg om det för några veckor sen, om hur jag snubblade på ordet fenologi när jag googlade för att få reda på när vitsipporna väntas blomma. Det är ju olika från år till år, men jag ville veta om det kanske finns en bestämd cykel för det.

Lång historia kort, det slutade med att jag högtidligen anmälde mig till Naturens kalender för att bli en sån väktare. Man åtar sig då att rapportera in olika växters cykler från år till år, samma träd och blommor på en bestämd plats i vilt tillstånd under årets olika årstider. Det här rapporterandet är inte bara intressant, det bidrar även till att hålla koll på miljön och klimatförändringarna.

Jag kommer ju inte ut så ofta att jag kan kolla det på plats, men vi har ju sån tur i hälsotillståndsoturen att bo precis vid en gammal skog som jag ser genom fönstret när jag vilar på dagarna. Här kan jag ha koll på vitsipporna, en gammal vårtbjörk, hassel, sälg, asp och några till växter.

Och i helgen köpte min man en jättefin tubkikare till mig som gör att jag nu kan se blomning och lövsprickning ännu mer preciserat i detalj! Jag kollade med en gammal kikare innan, men dels så är glaset slitet så bilden blir inte så skarp, och så orkar jag inte hålla upp mina armar så mycket. Tubkikaren står på ett stativ och så har den mycket längre synvidd (räckvidd?). Egentligen köpte han den för flera veckor sen men fick byta modell för att jag skulle ha en som inte gav mig så mycket värk när jag tittar i den. Första modellen han köpte tittar man in i ovanifrån, men det gick inte så bra, jag sträckte nacken för mycket vilket gav både yrsel och huvudvärk.
Så nu har jag fått en modell som jag kan kika rakt in i istället.

Jag märker att jag måste ta det försiktigt, jag är ju intryckskänslig och mina ögon är jättekänsliga. Jag får vara försiktig med solljuset och skärpan, det triggar lätt igång migrän och illamående, men jag tror det även är en vanesak. Nya glasögon kan ju kännas helsnurriga i början innan ögon och hjärna 'ställt om'.
Jag kan möjligtvis behöva kolla med solglasögon om ljuset är för skarpt. Gjorde dumheten att kolla månen utan filter och det var alldeles för ljust för mig. Jag bländas ju av fullmånen utan att använda kikare. Men oj så vackert det var! Så nära det kändes!

Det här ska bli så kul och spännande! Jag är totalt blåst när det gäller arter i både växt- och djurvärlden, jag har liksom aldrig orkat ta in den kunskapen. Jag har funderat mycket på det där, varför det varit så, för jag älskar ju verkligen naturen. Men ända sen jag var liten har jag varit för utmattad för att ge mig ut i skog och mark för att spana. Och om jag väl kom ut så blev jag alltid ännu mer utmattad eftersom jag är så allergisk mot allt möjligt i naturen. 
Jag fick till och med ledigt på friluftsdagarna i skolan, det hände att jag försökte men bara cykelturen ut till skogen tog alla krafter. Jag minns aldrig något ifrågasättande från mina lärare, och det berodde nog på att jag verkligen såg klen och blek ut så fort jag gjorde för mycket. Undernärd, flåsig och svimfärdig.

Men nu så, nu får jag ta igen allt det där, och så kan jag njuta utan att få klåda i ögonen, näsan och på hela kroppen!
Dessutom får jag en liten känsla av att 'hänga med' därute i naturen fastän jag är sängvilande hela dagarna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!