tisdag 5 april 2016

Jag, en fenologiväktare!

"Fenologi (från grekiskans phainesthai, komma i dagen, bli synlig), botanisk och zoologisk term för läran om de periodiska företeelsernas uppträdande inom växt- och djurriket."
-Wikipedia

För ett år sen började jag dokumentera hur årstiderna växlar sett från vår balkong, jag tar bilder i tre olika vinklar samma tid på dygnet en gång per vecka och lägger sedan ut dom på ett privat konto på Instagram där jag har bra översikt (Vi är så otroligt privilegierade, mitt i hälsans oprivilegium, att vår utsikt är rätt in i en gammal urskog).

Dels så är det ju så fascinerande hur det växlar men det hjälper mig också att förstå mitt mående litegrann. Jag har ju pollenallergi ovanpå allt och så gör min intryckskänslighet att jag påverkas av hur ljuset faller under året. Våren är kämpigast, med allt pollen, men också för att vårljuset är påfrestande . Solen ligger lägre och innan träden grönskat så dämpas inte ljuset och det skiner rätt in i vår lägenhet. 

Jag behöver ha lite koll på det, blir så lätt frustrerad varje vår över att det blir så jobbigt med intrycken, men när jag påminner mig själv om hur det varit tidigare år så känns det lättare att hålla ut tills träden fylls med gröna löv som dämpar både ljus och ljud.

Sen är det ju det här med vitsipporna. Mitt lilla mål varje år att kunna komma ut och säga hej. Vi har det så bra som kan hålla koll på när dom blommar i skogsgläntan bara genom att titta ut genom sovrumsfönstret. Och i år har jag börjat spana efter dom med kikare också för att se minsta tecken på att dom är på gång.

Jag började googla på vitsippor och när dom förväntas blomma, för jag har inte riktigt fått ihop det med huruvida dom blommar tidigare eller senare beroende på hur vintern har varit, och då hittade jag ordet fenologi och klickade vidare in på en hemsida där man kan anmäla sig som fenologiväktare. Man har helt enkelt koll på när vissa saker blommar och så rapporterar man det där. Det kan också vara höstens förändring, som när löven skiftar färg eller faller av. Sånt som jag också spanat extra över sen jag blev såhär sjuk, för hösten är lite skonsammare för mig och färgerna då är helt fantastiska. Så fort jag kommer ut så släpar jag hem löv som jag torkar i gamla böcker för att ha kvar som minne (Sen glömmer jag i och för sig bort att jag gjort det men blir överraskad och glad när jag hittar dom några år senare).

Kort sagt, jag fastnade för detta direkt och har nu anmält mig som fenologiväktare!

Här kan man läsa mer om fenologi och om att bli fenologiväktare:
http://www.naturenskalender.se

Klicka på bilderna så kommer ni till mina inlägg om vitsippornas blommning år 2014 respektive 2015!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader, och mitt tips är att först kopiera det du skrivit eftersom det ofta krånglar när man väl ska publicera det och kanske måste testa igen. Hoppas att det ska funka!